Behandelingen

Shiatsu

Shiatsu is een lichaamsgerichte manuele therapie afkomstig uit Japan. Shiatsu helpt de balans herstellen om weer te komen tot ontspanning en veerkracht in contact met jezelf. 

Shiatsu werkt door zachte druk te geven met de handen. Het helpt om weer leven te voelen op plekken die stijf en vermoeid zijn, het helpt ook bij het vinden van ontspanning en rust en daarmee de juiste focus in je leven terug te vinden. Shiatsu gaat net als acupuctuur uit van een stelsel van meridianen en knooppunten waardoor de energie van de organen stroomt.

Net als de bloedsomloop is de energie in de meridianen een kringloop. Als de energie-doorstroming stagneert ontstaat disbalans en uiteindelijk ziekte. Shiatsu bevordert de doorstroming en helpt zo bij het natuurlijk herstel. 

Behandeling
Manuele therapie

Manuele therapie

De manueel therapeut onderzoekt en behandelt gewrichten en de wervelkolom in het bijzonder. Binnen de wervelkolom loopt het centraal zenuwstelsel en uittredende zenuwbanen vertakken zich naar het hele lichaam. Veel pijnklachten zijn gerelateerd aan scheefstanden van wervels waardoor zenuwen onder druk komen te staan. De manueel therapeut corrigeert de wervels naar hun oorspronkelijke natuurlijke positie. 

Manuele therapie Methode Mesières

Er zijn verschillende scholen in de manuele therapie en chiropractie. De methode waarmee Hans Elzinga werkt, Chaines musculaires, is ontwikkeld door de Franse fysiotherapeute Francoise Mesières en naar Nederland gebracht door zijn leraar Rien Zervaas uit Den Haag. De behandeling van scheefstanden wordt wervel voor wervel gedaan, vanuit ontspanning, en is daarmee subtiel en in de meeste gevallen pijnloos. 

Oefentherapie

Rompstabiliteit of core stability is de basis van een gezonde motoriek. 

De methode Chaines musculaires en de Anatomy trains methode laten zien hoe kettingen van botten spieren en bindweefsel door het gehele lichaam met elkaar samenwerken en elkaar beïnvloeden. Een stijfheid in de voet kan bij voorbeeld zijn uitwerking hebben op de nek. Houding, beweging, spierspanning en vitaliteit spelen allemaal een rol. Behandeling in combinatie met een gericht oefenprogramma zorgt voor structureel herstel. 

Oefenprogramma

Blessures herstellen en voorkomen gaat over juist belasten en niet overbelasten.

Niet alleen spieropbouw maar ook versterking van het bindweefsel is belangrijk en dat neemt meestal langere tijd dan het opbouwen van spieren. Centraal staat de rompstabiliteit met versterking van buik en rugspieren en coördinatie. Voor de versterking van het bindweefsel is het belangrijk om te stretchen. 

Oefen programma
Hans in balans

Coaching

De mens en dus ook het lichaam is geen machine. We denken, willen en voelen en maken onderdeel uit van onze families, culturen en werkomgevingen. We dragen verantwoordelijkheid voor het gezin, het verzorgen van het huishouden en onze carrières. De energie die dat vergt wordt door ons lichaam geleverd. Als de optelsom van al deze activiteiten meer kost dan het oplevert geeft het lichaam dat aan. Het lichaam vibreert ook mee met de emoties. Dus als er geen ruimte is om een bepaalde emotie te verwerken dan slaat het lichaam deze op. Gestagneerde emotie geeft dus stagnatie in het lichaam.  Het is zinvol om je leven van tijd tot tijd met een objectief oog te bekijken, te luisteren en te voelen waar je je het meest zorgen om maakt en te kijken welke hulpbronnen je kunt aanboren maar ook wat je zou kunnen loslaten om weer in de flow te komen.

Interesse in een van mijn behandelingen?

Onderzoek van de wervelkolom

Het onderzoek naar de stand van de wervels gebeurt in zittende positie op de behandeltafel. Beginnend met de positie van het bekken wordt wervel voor wervel bekeken en gevoeld hoe deze staat. Al naar gelang hun positie in de wervelkolom kunnen wervels kantelen, verdraaien en verschuiven of een combinatie daarvan. De wervelkolom zou je kunnen vergelijken met een stapel damstenen. Als je onderop een steen verschuift dan zul je verderop omhoog ook wat verschuiven om het evenwicht te herstellen. Een scheefstand in de onderrug geeft daarom ook vaak een reactie in de middenrug en verderop omhoog ook weer in de schouders en soms ook in de nek. De behandeling werkt vanuit hetzelfde principe door eerst het fundament, het bekken, te corrigeren en vervolgens naar boven door te werken.

Spanningen in spieren en pezen

Om te begrijpen hoe onze motoriek werkt maken we gebruik van het begrip Tensegrity dat een samenstel is van de Engelse woorden  integrity en tension. Als we staan wordt onze vorm bepaald door onze botten met een vaste structuur ( integrity). De spanning in ons bindweefsel, spieren en pezen ( tension) zorgt ervoor dat ons skelet in opgerichte positie kan blijven. Om vervolgens te bewegen bv te lopen zijn er steeds onderdelen die bewegen, om het zwaartepunt te verplaatsen, en onderdelen die vormvast blijven en zodoende verplaatst worden. B.v. als je loopt bewegen armen en benen en blijft de romp stabiel.

Bindweefsel of fascia is dus de verbindende factor in ons lichaam. Alles in ons lichaam is verpakt in bindweefsel en wordt van elkaar gescheiden door bindweefsel. Om alles soepel langs elkaar te laten bewegen stroomt er lymfevocht tussen alle vliezen dat tevens zorgt voor voeding en afvoer van afvalstoffen. Pectine de stof waar bindweefsel van wordt gemaakt is een lijmachtige stof en zo gaat het zich ook gedragen als we te weinig bewegen en te weinig rekken. Het bindweefsel wordt dan droog korrelig van structuur en plakt aan elkaar met als gevolg stijfheid en pijn. Voor de gezondheid van het bindweefsel is voldoende bewegen en veerkracht versterken door te rekken dus van groot belang.

Meridianen

De klassieke Chinese geneeskunde werkt met de energie van organen die door de meridianen stroomt, een stelsel van onderhuidse energiebanen dat zich over het hele lichaam vertakt. De meridianen zeggen iets over de conditie en de gezondheid. Vaak is een verandering in de meridianen voelbaar nog voordat een ziekte zich manifesteert. Behandeling van de meridianen met shiatsu of acupunctuur versterkt de weerstand. Het beoefenen van yoga of het doen van strekkingen van de meridianen versterkt die weerstand ook.

meridianen

Interesse in een van mijn behandelingen?